Lichaamsgevoel en de neiging om te pakken
Een hand is vanuit de evolutie gezien een hand geworden omdat er behoefte was aan een dergelijk instrument. Daarom zit er tot in de diepste lagen nog steeds een overblijfsel van beetpakken, een soort veilig stellen, nemen, behoefte. Het zelfde hebben we bijvoorbeeld met onze ogen, onze oren. Het is een beweging om iets naar je toe halen (naar binnen bewegen, verzamelen). Deze functies zijn geprogrammeerd op veiligstellen. Daarom kan het interessant zijn om bijvoorbeeld je hand, je ogen en je oren voelend te observeren en de onderliggende neiging om aan te spannen op te merken.

Structuur en beleving
Als je naar de werkelijke structuur van je hand gaat dan kun je zien dat de hand bestaat uit 4 vingers en een duim. De spanning die daar zit gaat via je arm naar je schouder en zo verder je lichaam in. Op het ogenblik dat je die hand onderzoekt kun je op een heel natuurlijke manier zien dat de vier vingers naar rechts gaan en de duim naar links (of net andersom).

Een vuist openen
Maak een vuist en open je hand als een knipmes. Als je dit met beide handen doet onderzoek dan wat er gebeurt. Het openen is het omgekeerde van de neiging om vast te pakken. De spanning die het pakken met zich mee brengt. Dat wat het energielichaam (pranamayakosha) doet met het lichaam.

Horen en zien
Als je het horen en het zien onderzoekt kun je de zelfde neiging ontdekken. Hoe de neiging om vast te pakken (beeld/geluid), naar je toe te trekken, te controleren. Dit zorgt ervoor dat spanning in je lichaam ontstaat.    

Nekspieren
De nek heeft verschillende oppervlakkige en dieper liggende spieren. Er zijn twee grote dikke spierkabels in je nek. De Trapezius en sternocleidomastiodius. Dit zijn twee krachtige spieren. Ze reageren op de neiging om vast te pakken, controleren. Het willen beheersen.
Weerstand = geheugen van het lichaam, gewoontepatroon, verdedigingsmechanisme.

Observeren
Observeren vanuit het getuigenbewustzijn doe je wanneer je de boel bekijkt zonder het te willen veranderen of er iets mee te willen doen. Belangrijk is het voelen van de ruimte en daarom ga je terwijl je het lichaam onderzoekt naar de verschillende delen en je ervaart daar de ruimte.

Back to top