Zhōng Dìng
Zhōng - – het midden
Dìng -
- vastgesteld

Loodlijn
Veelal wordt Zhōng Dìng vertaald als centraal middelpunt of loodlijn. Het wordt ook gezien als het centrale evenwicht en verwijst dan naar de verticale middellijn van het lichaam. In alles kun je een midden vinden, bijvoorbeeld het midden van je been, je hoofd, je lever of je hand.

Speelgoedtol
Stel je een speelgoed tol voor. De centrale as draait rond als een onveranderlijk midden. Hoe de tol ook beweegt, de lijn is precies in het midden is gefixeerd (gaat niet van zijn plek af, stillpoint) ten opzichte van het materiaal eromheen.

Bowlingbal
Stel je voor dat twee mannen tafel dragen waar een bowlingbal op ligt. Hoe moeilijk het zou zijn om te voorkomen dat de bowlingbal van de tafel af rolt. Stel je nu in plaats daarvan een betonnen blok voor dat rechtop in het midden van de tafel staat en omdat het niet rond is niet kan rollen. Het is veel gemakkelijker om deze in het midden te houden.

Uitlijnen
Bij een uitgelijnde lichaamshouding krijgt het bovenlichaam steun en stabiliteit van onderaf. Geworteld in de aarde en gecentreerd in de onderbuik. Het uitlijnen en de botten recht in elkaar klikken (zonder dat ze hierbij sluiten) wordt legoblokjes structuur genoemd. Dit bewust te worden helpt om intern te bewegen en dit extern uit te drukken.

Binnen je grenzen
Zhōng Dìng betekent ook dat je binnen je grenzen blijft. De knie is het midden van je been en je elleboog is het midden van je arm. Als je goed naar binnen voelt herken je precies wanneer je het midden kwijt raakt. Als je bijvoorbeeld met je knie over je tenen uitsteekt of je arm te ver achter je trekt.

De 5 element richtingen
– Wǔ = 5
- Xíng = transformatie, beweging, in elkaar overgaan

De 5 elementen beschrijven een dynamisch proces waarbij de elementen altijd onderweg zijn om zich om te vormen naar een ander element. Ze versterken elkaar (voedende cyclus) of remmen elkaar (controlerende cyclus). Bewegen = veranderen. Elke verandering gaat via het aarde element. Daarom staat het aarde element in het midden.

Yang
Vuur - Huǒ = naar voren
Hout
- Mù = naar links

((Aarde - Tǔ = het midden Zhōng Dìng))

Yin
Metaal Jīn = naar rechts
Water
Shuǐ = naar achteren

Yang
Vuur
- Huǒ = omhoog en naar buiten
Hout
- Mù = omhoog en naar binnen

((Aarde - Tǔ = het midden Zhōng Dìng))

Yin
Metaal
Jīn = omlaag en naar buiten
Water
Shuǐ = omlaag en naar binnen

Back to top