听勁 - Tīng Jìng

– Tīng – Luisteren
– Jìng - Kracht, vaardigheid

Tīng Jìng zou je kunnen omschrijven als “luister-energie”. Met luisteren wordt niet het horen van geluid bedoeld maar het “gewaar zijn” van dat wat te beleven valt. Tīng Jìng gaat vooral over het voelen. In de Yogahouding (Asana) kun je bijvoorbeeld voelen hoe de zwaartekracht op je inwerkt, hoe je jezelf in de ruimte opent, hoeveel rek en/of druk je op je lichaam zet, waar je ademhaling beweegt, of er een emotionele lading onder de spanning aanwezig is etc. In de Taijiquan en Qigong is Tīng Jìng essentieel om je bewust te worden van de binnenkant van de beweging.

Yoda
Een bekend fantasie persoon uit Starwars is Yoda.
"Try not. Do or do not... there is no try." (Citaat van Yoda)
Yoda was zachtaardig en wijs en leiden als grootmeester vele Jedi op. Hij beheerste de universele kracht en kon voelen als er een storing in “the Force” aanwezig was. Iemand die een hoogontwikkelde Tīng Jìng heeft is in staat om waar te nemen wat er aan de hand is als er iets niet klopt. Tīng Jìng zijn de gevoelssprieten van de geest.

Het denken als stoorzender
Zodra je dat wat je waarneemt een label geeft trek je het geheugenlaadje open en komt er van alles bij wat je er in het verleden over geleerd hebt. Je aandacht is dan niet meer gericht op het waargenomene maar op het verhaal wat erbij bedacht wordt. De luchttrillingen waaruit geluid bestaat, worden opgevangen door de oren en door de geest vertaald in een identificeerbaar object. Daarmee weven we ons verhaal.

Leegte
De instroom van informatie beweegt zich alleen door leegte. Er is geen hindernis die de informatiestroom tegenhoudt. Je hoofd leeg maken is als vasten voor de geest. De geest wordt helder. Je maakt je dan los van het voortdurende verhaal wat in cirkeltjes door je geest heen beweegt (dader/slachtoffer). In de leegte kun je weer even het gevoel van heelheid / energetische samenhang ervaren. Tīng Jìng is luisteren met je geest en haalt je uit de kleine bubbel waarin je opgesloten bent.

Back to top