Hatha Yoga:
Yoga is een methode uit India die oorspronkelijk tot doel heeft om een hoger bewustzijn te verkrijgen met uiteindelijk verlichting. In het Westen wordt Yoga vooral beoefend om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te bevorderen. Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk juk, en wordt ook wel vertaald als vereenigen. Yoga verenigt lichaam met ziel, en het individuele bewustzijn met het al-bewustzijn. Hatha betekent zon en maan, dus je zou hatha yoga kunnen vertalen als het verenigen van de zon met de maan (de polen der tegengestelden waar alles in het leven uit is op gebouwd)

de Cobra

 
 
   

Lichaamsoefeningen:

De lichaamsoefeningen hebben als doel om het lichaam soepel en gezond te maken. Vaak wordt ten onrechte alleen op het rekken van de spieren de nadruk gelegd. Dit is maar 1 aspect van de lichaamsoefeningen. Vele oefeningen hebben een spierversterkend effect of verbeteren je evenwichtsgevoel. Yoga heeft een niet te onderschatten effect op de fysiologie van de interne organen. Als iemand zijn arm optilt dan moet de long mee omhoog. Als iemand naar voren buigt dan wordt de lever naar achter geduwd. Als je opzij draait, dan verlengt de dikke darm zich etc. In de lichaamshoudingen leer je opnieuw om je lichaam te voelen, een vermogen die velen van ons zijn kwijtgeraakt. Hierdoor word je bewust van de gebieden die gespannen zijn, en ben je beter in staat om deze los te laten
   

het rad

     
     

Ademshalingsoefeningen:

In de Yogalessen worden verschillende ademhalingsmethodes beoefend. In deze oefeningen verander je de ademsnelheid, de ademdiepte en de adembeweging of vergroot je de ademonderbreking. Deze diverse oefeningen hebben verschillende doelen. Je leert je bewust te worden van je ademhaling, je leert om de volledige longcapaciteit te benutten en je verwijdert gifstoffen en afval uit de longen.. de adem heeft een sterke uitwerking op de interne organen. De longen zijn continu in beweging. Door de uitzettende en inkrimpende beweging ondersteunen deze longbewegingen de pompwerking van het hart. Tijdens de inademing zakt het middenrif omlaag waardoor er een verhoogde druk in de buik ontstaat. Door deze drukverhoging krijgen de buikorganen een inwendige massage.

  de krijger

   
   
   
Er bestaat een nauw verband tussen de ademhaling en de gemoedstoestand. Vergelijk de adem in een rustige toestand zoals bij het inslapen maar eens met de adem tijdens een nerveuze of opgewonden toestand. Daaruit kun je opmaken dat de adem de verbinding is tussen lichaam en geest. Door de adem te vertragen wordt de geest helder en komt deze tot rust. Door de adem bewust en spontaan te maken laat je de vast gehouden spanningen los.
 
 
   

Ontspanningsoefeningen:
In de ontspanningsoefeningen ga je met je aandacht aftastend door je lichaam heen en probeert zo te ontdekken welke lichaamsgebieden gespannen zijn. Door het gebruiken van aandachtsoefeningen, visualisatieoefeningen en ademhalingsoefeningen kun je deze gespannen delen loslaten en kan de vastgehouden energie weer vrij door het lichaam stromen. Door de ontspanningsoefeningen uit de Hatha Yoga, leer je hoe je de door een jachtig leven opgebouwde spanningen in je lichaam en in je geest weer los kunt laten.
   

de kameel 

     
     
Meditatie:
Er zijn enorm veel soorten van meditatie oefeningen. Deze kunnen verschillende doelen nastreven.Bijvoorbeeld het ontspannen van je innerlijk, het opheffen van energetische blokkades, het vermeerderen van je kracht, het vergroten van je concentratie, het bewust worden van jezelf, de ontwikkeling van je onderscheidingsvermogen, het bewust worden van de hogere gebieden van het bewustzijn, het ontwikkelen van bepaalde geestelijke vermogens, jezelf openstellen voor een hogere macht etc. Deze doelstellingen zijn persoonlijk en verschillen van docent en beoefenaar. 
In de oorspronkelijke Yoga is meditatie vooral gericht op het bereiken van transcendentie en verlichting. In de meditatie ontwikkel je het waarnemingsvermogen. Dit kun je doen door je op een bepaald lichaamscentrum te concentreren bijvoorbeeld het derde oog in het voorhoofd, het liefdescentrum in de borstkas of het krachtcentrum in de buik. Een krachtig hulpmiddel is het voorstellingsvermogen, bijvoorbeeld een visualisatietechniek.
de tang
 
 

 

Waar?

Centrum De Kristallen Naald

Perenstraat 243 in Den Haag (Vruchtenbuurt)

   

Wanneer?

Dinsdagavond 18.00

   
   

Wat kost het? 

€ 38,-

   

Door wie? 

Ben de Roo

   

Meer info &

aanmelden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: 06-50890942

   

Website 

http://www.dekristallennaald.nl

Back to top