Mechanisch (anorganisch) versus levend (organisch) bewegen
Er is een verschil tussen mechanisch bewegen en een beweging die als het ware helemaal bekleed is met energie, met leven. Werken met legoblokjes structuur helpt je om de beweging op stoffelijk niveau kloppend te maken. Hierdoor krijg je steeds beter door hoe de biomechanische principes (bewegingslogica) in de beweging aanwezig is. Werken met watervulling structuur richt zich meer op het natuurlijk laten stromen van de beweging. Als je alleen maar met het mechanisch kloppend maken van de beweging bezig bent mis je het andere niveau. Tegenstellingen zijn tegelijkertijd aanwezig. Ik blijf dit herhalen!

Energielichaam (pranamayakosha)
Hoe meer je vertrouwt raakt met je “energielichaam” en je energielichaam ook gebruikt tijdens je beweging, ontstaat er een integratie van de verschillende delen. Mechanisch je arm optillen voelt heel anders aan dan je arm optillen met Qi vulling. De “Yi” stuurt de “Qi” = intensie/gerichte aandacht stuurt de energie. Als je dit gebruikt dan voel je de lading van je pranamayakosha. Bij elke beweging die je maar vaak genoeg herhaalt wordt zowel je lichaam als je mind gevormd.

Leegte/volte
In een lege beweging (zonder Qi vulling, zonder bezieling) is er een voortschuiven naar de volgende beweging. Van het begin naar het einde als een auto die rijdt met vierkante wielen. Als de beweging heel levend is, dan is er geen begin of einde. Elk moment is begin en einde tegelijkertijd. Tegenstellingen zijn tegelijk aanwezig! Het is niet alleen de vorm die in de tijd en ruimte beweegt. Het is ook het gevoel van de uitstraling. Deze gaat ver de ruimte in. Het fysieke/mechanische middelpunt is dan misschien wel in je onderbuik maar het werkelijke centrum van bewegen = bewustzijn.

Back to top