Goudhaan
                          
Taijiquan is van oorsprong een krijgskunst en mag zeker niet ontaarden tot een mooi soort ballet zonder verdere inhoud van de technieken. De Taijiquan bewegingen zijn allemaal afgeleid van vechttechnieken. De Taijiquan technieken moeten eerst worden aangeleerd en in het onderbewustzijn als een reeds van handelingen worden opgeborgen tot ze op den duur feilloos kunnen worden uitgevoerd. De bewegingen worden echter uitgevoerd vanuit het Taoïstische ideaal, dat er maar 1 overwinning bestaat, die van het niet vechten.          
                        
   
Een onderdeel van Taijiquan zijn de “pushing hands” technieken (Tui Shu). Hierbij oefen je samen met een partner bepaalde bewegingen. Je leert hoe je het lichaamscentrum laag moet houden en hoe je die van je partner kunt beheersen. Door dit duwen met handen probeer je met minimale kracht de ander uit evenwicht te brengen zonder zelf uit balans te raken.                                                 pushhands
   
                                       Push Door de aanraking steeds subtieler en gevoeliger te maken krijg je op een gegeven moment snel door wat de ander van plan is en welke richting de kracht gaat. Hierdoor word je steeds handiger om een aanval te neutraliseren. Bij pushing hands hoort geen egoïstische, agressieve houding, maar je probeert door elkaar zachtjes aan te raken, en door samen ritmisch te bewegen in harmonie met elkaar te komen.
   
   
   

 

 

 

 

 

 

Back to top