Door de ontwikkeling van de microscoop en daarna de elektronenmicroscoop is de microwereld in kaart gebracht.
Bacteriën, virussen en schimmels werden zichtbaar en herkend als ziekteveroorzakers. De lichaamscellen met hun
samenstelling en onderdelen werden in kaart gebracht. Wat er in die microwereld zich afspeelt is een indrukwekkend samenspel van piepkleine stofjes die je niet met het blote oog kunt zien maar enkel kunt aanschouwen door het met een elektronenmicroscoop te vergroten. De ontdekking van de microwereld heeft de geneeskunde in zijn grip, het denken in stofjes overheerst. Dit is ook het geval met de Westerse voedingsleer. Een voedingsproduct wordt geanalyseerd en er is bekend wat voor vitaminen, mineralen, spoorelementen en hoeveel kilocalorieën er in een voedingsmiddel zit. Op zich is dit hele waardevolle informatie maar voeding is meer dan een optelsom van stofjes.
     microscoopman
                                                                                                                                                                                                                          
   
Voedingwip De Chinese voedingsleer is een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijzen. Deze geneeswijzen is lang voor de ontdekking van de microwereld ontstaan. Alles werd uitgedrukt in termen van Qi (energie, levenskracht). Ziekte is een verstoring van het energie systeem. Omdat een mens een onderdeel is van zijn omgeving, en op tal van manieren met zijn omgeving uitwisselt, kan de omgeving een mens ziek maken en kan een mens zijn omgeving ziek maken.
De mens vervuilt de lucht, de zee, de grond, plundert de aarde leeg en krijgt dit van de natuur weer terug. Gifstoffen belasten het lichaam en stapelen zich op in bepaalde cellen.
   
De Chinese voedingsleer is een combinatie van het moderne “in stofjes denken” en het traditionele “in Qi denken”. De combinatie van deze twee benaderingsmethoden geeft nieuwe inzichten. In de Chinese geneeswijzen is het belangrijk om te weten wat voor persoon je bent, welke ziektes je in aanleg met je mee draagt en waar je zwakke schakels zitten. Een voedingsadvies is daarom nooit algemeen maar altijd afgestemd op een persoon. Een persoon met hitte tekens bijvoorbeeld zou als verschijnselen kunnen hebben: een rood hoofd, droge rode tong, snel en veel praten, slecht slapen etc. Nu zou het behandelprincipe kunnen zijn: Het Yin versterken om de hitte te klaren. Hitte klaren kun je doen door groentes te eten die bitter smaken zoals lof en andijvie. Het Yin versterken zou je bijvoorbeeld kunnen doen door vaker bietjes te eten en granen met veel water langdurig te koken.  Voedingsboek
   
 Yinyangsoep Het gaat bij voeding niet alleen om de stoffen en werkzame bestanddelen die er in zitten maar ook om de uitwerking van de voeding op ons. Een voedingsmiddel kan veel gezonde stofjes bezitten. Als het lichaam niet in staat is om het voedingsmiddel af te breken, op te nemen, om te vormen en te gebruiken is de netto winst van een dergelijk middel niet hoog. Daarom gebruikt de Chinese keuken allerlei foefjes om de verteerbaarheid van voeding te vergroten. Een Chinees gezegde is “de pan op het vuur is je eerste maag”. 
   
Filosofie is de basis van Chinese medische systemen en dus ook van de voedingsleer. Een onderscheid maken tussen Yin en Yang en de voeding onderverdelen volgens de vijf elementen geeft veel inzichten wat wonderbaarlijk eerder de werking van de microwereld met zijn stofjes verklaard dan hier tegenstrijdig aan is. Voeding kan een mens ziek maken maar je kunt voeding ook als medicijn gebruiken en jezelf gezond eten.   vijfelementen
   
   
   

 

 

 

 
Back to top