De betekenis van Grijp de vogel bij de staart

Lǎn Qùe Wěi

 

Een van de belangrijkste bewegingen in Taijiquan is “pak de staart van de vogel”.
Eigenlijk is het een serie van bewegingen die bestaan uit


Peng

Ji

An

Grijp de Vogel bij de staart is een beweging die je vrij vroeg zult leren in vele vormen, b.v. de 24 vorm, 40 vorm, de 42 vorm of Yang lange vorm (108).

Peng, Lu, Ji, An zijn de eerste vier van de 8 kernkwaliteiten die je door Taiji oefeningen ontwikkelt. “Grijp de vogel bij de staart” wordt ook wel “Grijp de mus bij de staart” genoemd.  Qùe betekent mus of kleine vogel dus dat klopt wel.

De Chinese naam is voor “grijp de vogel bij de staart” is Lǎn Qùe Wěi
( of vereenvoudigd ).

  • Lǎn (of vereenvoudigd ) betekent grijpen. Het bestaat eigenlijk uit twee karakters: één voor "hand" en één voor "zorgvuldig onderzoeken"
  • Qùe is een mus. Het bestaat ook uit twee karakters: "klein" en "vogel"
  • Wěi betekent staart. Het karakter kan worden onderverdeeld in "lichaam" en "haar"

Een vertaling van Lan Que Wei () zou "Grijp de vogel bij de staart" kunnen zijn. Maar je zou ook kunnen zeggen: "Onderzoek zorgvuldig het lichaamshaar van kleine vogels".

Het onderzoeken van een haar van een veer van een klein vogeltje. Wat zou daar mee bedoeld worden? We besteden in Taijiquan aandacht aan de kleinste details. Elke keer als je een beweging herhaald stop je als een soort mantra die je blijft herhalen de herinnering ervan in je systeem. Denk maar aan een wit vel waar je met een potlood een cirkel op tekent. Elke keer als je opnieuw over de potloodcirkel gaat wordt het lijntje dikker. Zo programmeer je het lichaamsbewustzijn en het spiergeheugen. Bovendien helpt het je om niet af te dwalen maar bij de les te blijven en kun je met een helder bewustzijn, totale aanwezigheid Taijiquan uitvoeren en beleven.


 
Back to top