De geschilderde slang

"In de Jin-dynastie, leefde er een man genaamd Le Guang. Hij stond erom bekend dat hij veel durfde en een ongeremd maar toch ook vriendelijk karakter had. Op een dag nodigde Le Guang een goede vriend uit die hij een lange tijd niet meer had gezien.

Toen hij zijn vriend zag besefte Le Guang dat er de laatste keer iets moest zijn gebeurd met zijn vriend. Zijn vriend deed namelijk erg ongemakkelijk en onrustig. Wat is er aan de hand? Vroeg hij. De vriend antwoorde dat dit kwam door het laatste etentje wat Le Guang had georganiseerd. Op het moment dat je op mij proosten en we de glazen optilden merkte ik dat er een klein slangetje in mijn wijn lag en daarna voelde mij bijzonder ziek. Sindsdien lig ik veel in bed en doe ik niets meer.

Le Guang was hier erg verbaasd om. Hij keek om zich heen en zag toen een boog met een geschilderde slang aan de muur van zijn kamer hangen. Hierop verplaatste Le Guang de tafel naar zijn oorspronkelijke plaats en vroeg zijn vriend opnieuw om een drankje te nemen. Toen het glas was gevuld met wijn wees hij naar de schaduw van de boog in het glas en vroeg zijn vriend om hier eens goed naar te kijken. Zijn vriend merkte nerveus op: Nou, dat is wat ik de vorige keer ook zag. Het is dezelfde slang.

Le Guang lachte en nam de boog van de muur. Kun je de slang nu nog steeds zien?' Wat raar, riep zijn vriend verbaast. Ik zie de slang niet meer in mijn wijnglas. Omdat de vriend nu de werkelijkheid kon zien klapte de illusie als een zeepbel uit elkaar en herstelde meteen van zijn langdurige ziekte.

Back to top