Waar?                             Basisschool Wonnebald  
  Mozartlaan 189  
  2555 JK Den Haag  
     
Wanneer?  Voor het rooster klik hier  
     
  Een nieuwe beginnersgroep Taijiquan (Tai Chi) is op 
donderdag aanvang 18.30!  Proefles gratis!
 
     
     
Door wie?  Ben de Roo  
  Ben Kemink  
  Ab de Vos  
     
Hoe duur? € 38,- per maand (proefles gratis)  
     
Welke stijl? Yang Stijl  
     
Meer info & Aanmelden Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
  tel: 0650890942  
     
Website www.de-wiekslag.nl  
 
 
 
 
 
 
Gezondheid 
Dat Taijiquan ontspant en genezing en gezondheid bevordert, weten de Chinezen al meer dan zevenhonderd jaar. De toepassing van lichamelijke oefeningen in de gezondheidszorg en bij behandeling van klachten vormt in China al zeer lang een traditie. Reeds in het oudste overgeleverde Chinese leerboek voor de geneeskunde “de Nei-Jing“ (geschreven rond 300 jaar voor Christus), vindt de lezer nauwkeurige aanwijzingen, welke soorten van lichamelijke oefeningen genezing brengen bij bepaalde aandoeningen en klachten. De kalme zachtaardige sierlijke bewegingen van Taijiquan heffen spanningen en blokkades op en laten de Qi (levenskracht) vrij stromen. Stress is een belangrijke factor die het vloeien van de Qi kan blokkeren. Door de ontspanningsoefeningen kun je leren waar je gespannen benten hoe je die spanningen los moet laten
 
 
 
 
 
 
Martial Arts
Taijiquan is een krijgskunst en mag zeker niet ontaarden tot een mooi soort ballet zonder verdere inhoud van de technieken. De Taijiquan bewegingen zijn allemaal afgeleid van vechttechnieken. De Taijiquan technieken moeten eerst worden aangeleerd en in het onderbewustzijn als een reeds van handelingen worden opgeborgen tot ze op den duur feilloos kunnen worden uitgevoerd. De bewegingen worden echter uitgevoerd vanuit het Taoïstische ideaal, dat er maar 1 overwinning bestaat, die van het niet vechten. Een onderdeel van Taijiquan zijn de “pushing hands” technieken. Hierbij oefen je samen met een partner bepaalde oefeningen. 
Je leert hoe je het lichaamscentrum laag moet houden en hoe je die van je partner kunt beheersen. Door dit duwen met handen tracht men met minimale kracht de ander uit evenwicht te brengen zonder zelf uit balans te raken. Men leert de aanraking steeds subtieler en sensitiever te maken en om tegenstand te neutraliseren. 
Bij pushing hands hoort geen egoïstische, agressieve houding, maar je probeert door elkaar zachtjes aan te raken, en door het samen ritmisch bewegen in harmonie met elkaar te komen.
 
 
 
 
 
 
 
Filosofie
De filosofische gedachten van Taijiquan komt tot uitdrukking in “de cirkel”, het symbool van oneindigheid. Er zijn enorm veel technieken in Taijiquan, maar allemaal gebaseerd op cirkelbewegingen. 
Deze vloeiende cirkelbewegingen zijn erop gericht om het lichaam te ontspannen en de geest rustig te maken. In deze toestand maak je contact met een dieper deel van jezelf, waar je een innerlijke rust kunt ervaren, en meer inzichten krijgt in de hogere werkelijkheid waar we allen deel van uitmaken.


1 schiep twee 
Twee schiep drie. 
De drie schiepen de tienduizend dingen. 
De tienduizend dingen bevatten Yin en Yang. 
En door middel van Qi bereiken ze harmonie

 
 
 
 
 
     
  Qigong  
Er zijn enorm veel soorten van Qigong oefeningen. Er bestaan oefeningen om je vechtvaardigheden te vergroten, om je gezondheid te bevorderen, en om je spiritueel te ontwikkelen. In Centrum “de Wiekslag” beoefenen we een serie Qigong oefeningen die toebehoren tot de Taijiquan. Deze oefeningen heten “San Su Jin” en beteken letterlijk Zijden draad oefeningen. 
In deze oefeningen maak je spiraalachtige bewegingen, welke de Qi door de energie kanalen laat stromen. In de Qigong lessen beoefenen we ook ademhalingsoefeningen en meditatie oefeningen. In de meditatie oefeningen leer je om in een dieper bewustzijnsniveau te komen door visualisatie technieken en door het mentaal stil worden.
 
 Meer informatie over Qigong
 
 
Back to top