Madam Witte Slang 白蛇

In de Taijiquan is er een beweging die “witte slang kruipt over de vloer” heet. Er is ook een oud Chinees verhaal over “Madam Witte Slang”.

Er zijn veel versies van de legende van "Madam Witte Slang", maar over het algemeen speelt het verhaal zich af tijdens de Zuidelijke Song-dynastie en draait het om het liefdesverhaal van een geleerde Xu Xian, 许仙 en zijn vrouw Bai Su Zhen 白素. Ze was een menselijke manifestatie van een witte slangengeest. Omdat Bai Su Zhen de hoofdpersoon van dit verhaal is wordt dit verhaal vaak Madam Witte Slang genoemd.

Het liefdesverhaal:
Het stel ontmoette elkaar en werden verliefd. Ze trouwde en kregen al snel een kind. Hun geluk was echter van korte duur toen Fa Hai, 和尚, de echte identiteit van Bai Su Zhen had ontdekt.

Fa Hai was tegen het huwelijk omdat mensen en slangen tot verschillende rijken behoren en nooit samen in een huwelijk mogen zijn. Fahai was vastbesloten om hen te scheiden en onthulde de echte identiteit van Bai Su Zhen in de hoop Xu Xian bang te maken om zijn vrouw te verlaten. Toen dat niet lukte gijzelde Fai Hai het Gouden Bergklooster, 金山Xu Xian.

Bai Su Zhen en haar zus Xiao Qing, 小青, een groene slanggeest, slaagden erin om Xu Xian te redden door het klooster onder water te zetten. Bai Su Zhen werd uiteindelijk gevangengenomen en opgesloten in de Lei Feng-pagode, 雷峰塔. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pagode)

Xu Xian voedde hun kind zo op dat hij uiteindelijk een functie kreeg in het keizerlijk team als een topwetenschapper. Hij eerde zijn moeder op de Lei Feng-pagode en in een daad van kinderlijke vroomheid bevrijdde hij op wonderbaarlijke wijze zijn moeder van de pagode. In plaats van herenigd te worden met haar man en zoon, bereikte ze echter onsterfelijkheid en steeg ze op naar de hemel.

Interpretatie:
Madam Witte Slang kun je zien als het innerlijk conflict en de spanning tussen de sociale normen, dat wat de maatschappij van je verwacht en de individuele verlangens die je hebt. De liefdesaffaire van Xu Xian en Bai Su Zhen was er een die niet overeenkwam met de sociale normen.

Fa Hai vertegenwoordigt de kracht die probeert de sociale hiërarchie hoog te houden en sociale normen te handhaven. Fai Hai's pogingen en zijn uiteindelijk succes om ze te scheiden houdt o.a. in dat het belang van de samenleven boven het belang van een individu staat.

Aan de andere kant worden individuen beloond wanneer ze voldoen aan sociale normen, zoals weerspiegeld in de zoon van Xu Xian die naar voren kwam als de beste geleerde in de keizerlijke examens. Als keizerlijke geleerde en die blijk gaf van kinderlijke vroomheid, bereikte de zoon twee belangrijke doelen die elke Chinese ouder in hun zoon zou kunnen wensen.

Als resultaat werd Bai Su Zhen beloond door haar vrijlating uit de Lei Feng-pagode, maar de sociale normen bleven overeind. Ze werd beloond met onsterfelijkheid, maar bleef gescheiden van haar geliefde echtgenoot en zoon.

De tragedie van Madam Witte Slang is een populair verhaal en heeft opera's, toneelstukken en zelfs films geïnspireerd. Het verhaal bracht zelfs de Lei Feng-pagode tot roem en het blijft een van de meest populaire toeristische bezienswaardigheden in China.

Back to top