Een wortel, een ei, en een kop koffie

Een jonge vrouw ging naar haar moeder en vertelde haar over haar leven en hoe alles in het leven zo moeilijk was voor haar. Ze wist niet hoe ze al haar problemen op moest lossen en wilde opgeven. Ze was het vechten beu en worstelde om haar hoofd boven water te houden. Elke keer leek het erop dat wanneer ze een probleem had opgelost er weer een nieuw probleem ontstond.

Haar moeder nam haar mee naar de keuken. Ze vulde drie pannen met water en plaatste elk pan op een hoog vuur. Al snel kwamen de pannen aan de kook. In de eerste pan deed ze wortelen, in de tweede pan deed ze eieren, en in de laatste pan deed ze gemalen koffiebonen. Ze bleef rustig naar de drie kokende pannen kijken zonder een woord te zeggen.

Na ongeveer twintig minuten draaide moeder het gas uit. Ze viste de wortelen uit de pan en plaatste deze in een kom. Ze trok de eieren uit de andere pan en deed deze ook in een kom. Toen goot ze de koffie van de pan met de gemalen koffiebonen in een kom.

Ze richten zich naar haar dochter en vroeg aan haar….   Vertel mij eens wat je nu ziet?
De dochter gaf als antwoord “wortelen, eieren en koffie”.

Haar moeder bracht haar dichterbij de kommen en vroeg haar om de wortelen te voelen. De dochter deed dit en ze merkte op dat ze zacht waren. De moeder vroeg de dochter vervolgens om een ei te nemen en te breken. Na het breken van de schil observeerde ze het hardgekookte ei. Tot slot vroeg de moeder de dochter om de koffie te drinken. De dochter glimlachte toen ze volle smaak van de koffie proefde.
Wat bedoel je hiermee? Vroeg de dochter aan haar moeder.

Haar moeder legde uit dat elk van deze verschillende objecten, met dezelfde tegenspoed te maken hebben gehad namelijk kokend water. Elk reageerde anders. De wortel begon met sterk, hard en onbuigzaam. Echter, na te zijn onderworpen aan het kokende water werd de wortel zacht en zwak. Het ei was fragiel. De dunne buitenschaal had zijn vloeibare binnenkant beschermd. Na het inwerken van het kokende water werd zijn binnenkant juist hard. De gemalen koffiebonen deden iets heel anders. Tijdens het inwerken van het hete water hebben ze het water veranderd.

"Wat ben jij?" vroeg ze haar dochter. Als tegenspoed op je deur klopt, hoe reageer je dan? Ben je een wortel, een ei of een koffieboon?

Vraag je jezelf af wie jij bent of wilt zijn. Een wortel die sterk lijkt maar bij tegenspoed zacht en kwetsbaar wordt en zijn kracht verliest. Een ei dat begint met een zacht hart maar door tegenspoed stug en hard wordt. Door verlies en tegenslag verharden mensen zich vaak om de pijn niet te voelen. De buitenkant is het zelfde gebleven maar de binnenkant is veranderd. Of ben je een koffieboon? De boon die het hete water veranderd als er op hem wordt ingewerkt. Het hete water als beeldspraak voor de pijn en ellende die je op je pad krijgt. De koffieboon geeft zijn smaak en geurstoffen af. Als de situatie op zijn slechts is verandert de koffieboon zijn omgeving op een positieve manier. De koffieboon transformeert zichzelf naar een hoger niveau.
Hoe ga jij om met je tegenslag?

Back to top