Beweging in stilstand, stilstand in beweging
Een belangrijke Yin/Yang regel is dat tegendelen tegelijkertijd aanwezig zijn. Dit principe vind je overal in terug. Het tegendeel is in het deel terug te vinden. Als er iets beweegt dan zal er iets anders stil staan. Denk maar aan de deur. De deur beweegt, de deurpost staat stil en het scharnier is de verbinding tussen stilstand en beweging.

Aarde en ruimte
In de Taijiquan en Qigong is de volte meestal de aarde verbinding en de niet-beweging. De leegte is dat wat er in de ruimte wordt verplaatst. Jezelf openen is niet alleen in de ruimte uitdijen (peng) maar ook jezelf open stellen voor de energie van de aarde. Elke beweging die je maakt vindt plaats tussen twee uitersten. Yin = aarde Yang = ruimte.

Baby’s
Baby’s hebben van nature nog een zachte kracht. Door spanning en een verkeerde lichaamshouding ontstaat er een onnatuurlijke vorm van bewegen. Als een baby zich normaal ontwikkeld en nog niet vervormd is door allerlei beeldvormingen die niet kloppen kan de motoriek en het contact met de aarde zich normaal ontwikkelen.

Het nulpunt
Een baby zit nog in het nulpunt en staan hierdoor open. Het nulpunt is het aanvangspunt voordat er manifestatie is. Het is een plek waar er zowel een naar binnen als naar buiten gaande beweging is. Het is licht en zwaar tegelijk. Dus Yin en Yang tegelijkertijd. Het is je kern. De plek waar twee tegengestelde krachten samen komen zorgt voor een derde kracht, een neutrale kracht.

Gesloten gewrichten
Spierspanning trekt de botten naar elkaar toe waardoor een gewricht zich sluit. Dit geeft vaak een kettingreactie voor de rest van het skelet. Een gesloten gewricht is als dichte sluisdeuren voor het stromen van Qi, bloed en vloeistoffen. Als je bijvoorbeeld veel achter de computer zit en je hoofd naar voren duwt zal dit ergens anders in je houding worden gecompenseerd. Als je diep door je knieën zakt maar niet in je bekken zinkt raakt je hele skelet geblokkeerd. Als je door je knieën zakt met een licht gekanteld bekken komen de knieën vanzelf los en stagneert de Qi daar niet. Naar buiten gedraaide voeten en ingezakte voeten zorgen ervoor dat de voetgewrichtjes dicht geknepen en scheef belast worden. De oorzaak hiervan zit veelal in de heupen. Als deze naar buiten draaien dan krijgen de voeten een probleem.

Botten bewegen
Er is een manier van bewegen die we niet gewend zijn. Om dit te kunnen doen is er lichaamsbewustzijn (Ting Jing / pranamayakosha) nodig. Je kunt het skelet binnen de weefsels schuiven. Je laat de botten van het skelet binnen de weefsels die eraan vast zitten open schuiven. Dit opent de gewrichten. Dit kan alleen als de spieren ontspannen zijn. Gespannen spieren trekken samen dus zijn korter. Ontspannen spieren verlengen door mee te geven. Spanning blokkeert ook de gevoelsstroom. Hierdoor kun je het skelet niet bewust zijn.

Open gewrichten
Als je de botten beweegt alsof je ze uitschuift open je de gewrichten. Als alle gewrichten open zijn beweeg je open tussen hemel (ruimte) en aarde (zwaartekracht). Als de voeten bijv. gespannen zijn knijp je een schakel naar de aarde dicht. Als de voeten tijdens het opwikkelen en afwikkelen ontspannen zijn lijkt het alsof de aarde je voeten beweegt. De energie blijft stromen. Door actieve spierspanning ontkoppel je de voetverbinding met de aarde. Het gewicht van het ene been naar het andere been toe verplaatsen is alsof je de botten van het been tussen de omringende weefsels uit kunt schuiven. Stel je voor dat je een zware koffer op tilt. Wanneer je de botten in het been richting de aarde uitschuift hoeven de armen veel minder te doen. Je hebt de benen naar de aarde toe geopend.

Gevoelsbewustzijn
Daarom is het belangrijk dat je de Ting Jing (luisteren naar je gevoel) goed ontwikkeld. Je lichaam bewonen zodat je tot in alle uiteinden van het lichaam in contact bent. Tot aan de kleine teen ben je geopend. Hoe meer je in je hoofd zit, hoe verder je van de aarde af bent. Zinken in jezelf is aanwezig zijn in het " nu" . Als je alleen vanuit het hoofd probeert te aarden dus door mentale inspanning probeert contact te maken met de grond sta je niet echt open. Als jij de aarde in stroomt dan stroomt de aarde in jou. Werkelijke aarde contact gaat over een sensatie die je kunt ervaren. Visualisatie is een trucje van het hoofd en werkt prima om de deur van het gevoel open te zetten. Maar klim daarna niet op de wegwijzer.

Back to top