Driedeling van het energiesysteem
Sān Bǎo - 三寶
Sān - = drie
Bǎo - = schatten, kostbaarheden

“Drie is de bron van alle dingen” (zie hoofdstuk 42 van de Dao De Jing)

De drie kostbaarheden zijn Jing, Qi, Shen

Jing
Jing is de meest Yinne dus grofstoffelijkste vorm van energie die we hebben. Het is de energie die nog ingepakt is. De energie die zich nog moet uitrollen. Brandstof die nog niet verbrand is zoals het kaarsvet van een kaars. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen geërfde Jing en verworven Jing. Omdat de Jing het Yinne aspect van de mens is staat deze energie het dichts mij de aarde, vorm, materie. Jing = de wortel, de bron, de essentie.

Geërfde Jing
Dit is de basis energie die je hebt meegekregen van je ouders. Westers zou je kunnen zeggen je genetische code (DNA) en wat je aan grofstoffelijke brandstof en informatie bij je draagt vanaf je geboorte. Als vitale essentie van het fysieke lichaam is het nauw verbonden met de seksuele handeling. Jing is datgene wat je doorgeeft als je kinderen verwekt. Daarom is het sterk aanwezig in sperma en de eierstokken. Veel cellen die in het bloed aanwezig zijn worden gemaakt in het beenmerg zoals rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes. Het beenmerg is een onderdeel van de geërfde Jing.

Verworven Jing
Dit is afkomstig van ons eten en drinken. De essentie die uit voeding wordt gehaald wordt gedeeltelijk opgebruikt voor de processen in het lichaam. Het deel wat je niet nodig hebt wordt in het lichaam opgeslagen zodat dit gebruikt kan worden wanneer dit nodig is.
De geërfde Jing is dat wat je van je ouders hebt gekregen. De verworven Jing is het deel van je salaris wat je niet opmaakt en op je spaarrekening stort.

Qi
Qi is de schakel tussen lichaam en geest. Qi is beweging. Energie is informatief. Het is de beweging tussen Yin en Yang. Qi is altijd onderweg. Alle omvormingsprocessen (transformatie). Omvormen is ook een beweging!!! Er worden verschillende vormen van Qi omschreven. De Qi die dichter bij Yin is zal vooral koelen, bevochtigen, tot rust brengen. De Qi die dichter bij Yang is zal vooral bewegen, beschermen, verwarmen.

Shen
De Shen is de meest Yange vorm van energie. Hiermee het meest uitgerolde of tot uiting gebrachte manifestatie van ons bestaan. Je neemt de Shen waar in zijn uitingsvorm. Levenslust, de glans in je ogen, vitaliteit die iemand uitstraalt. Een heldere opgeruimde geest. Yang energie staat het dichts bij de hemel en wordt daarom geassocieerd met licht en bewustzijn.

Soep
Jing = materiaal waarmee je soep maakt
Qi = alle levendige processen binnen in de soep. De omvorming van de stoffen
Shen = de aroma die van de soep af komt. Je ziet het niet maar je ruikt het wel

Kaars
Jing = kaarsvet
Qi = de vlam, de verbranding, omvorming van vet in vlam
Shen = de gloed rondom de vlam

Back to top