Legoblok structuur en water volume

Je lichaam als blokkentoren
Je kunt je lichaamshouding vergelijken met een Ikea bouwpakket. Als alle onderdelen op de goede plek zitten en recht op elkaar gemonteerd zijn is de structuur stevig. Dit geld ook voor je lichaamshouding. Elke schreefstand gaat ten koste van je kracht en veroorzaakt onnodig spierspanning. Als het hoofd bijvoorbeeld schreef staat op de nek dan hebben spiergroepen veel werk om het gewicht van het hoofd tegen te trekken. Dit is vaak de oorzaak van spanning aan de achterkant van de nek (meridianen = Du Mo en blaasmeridiaan). Wanneer een bovenbeen niet recht inplugt in de heup of een bovenarm schreef in de schouder wordt geklikt ontstaat hierdoor compensatie spanning. In de heup zal dit problemen geven in het balans tussen de lever en de galblaas meridiaan (element hout) en in de schouder geeft dit veelal stagnatie in de long en dikke darm meridiaan (element metaal). Er wordt veel aandacht gegeven aan het kloppend maken van een goede lichaamshouding en niet alleen omdat een verkeerde stand van de gewrichten tot spanning en daarmee tot stagnatie leidt. Schreefstand gaat namelijk ook ten koste van je kracht, de gewrichten zijn doorgeefluikjes voor de power die je opwekt.

Bewegen als water
Water kent geen legoblok structuur. Water kun je niet samendrukken. Water verplaatst zich. Water veranderd (in eerste instantie) niet waar het in terecht komt naar neemt de structuur/vorm over van de vaste vormen. Met de term “als water bewegen” wil zeggen dat je met een soort zachte vloeiende vloeibaarheid weerstandloos beweegt. Het voelt aan alsof er in je weefsel onder je huid een opgeblazen volume zich zachtjes uitzet. Het weefsel is gevuld als een volgezogen spons. Het is een zachte uitdijende kracht. Het hele lichaam is ermee gevuld. Het zorgt voor de elastische kracht.

Peng ()
Peng () is het eerste en een van de acht fundamentele principes in Taijiquan. Het wordt gevolgd door lu (), ji (), an (), cai (), lie (), zhou () en kao ( ). Je kunt Peng () zien als de structurele uitbreidende kracht. Waterdruk die stevig maakt en naar buiten drukt. In het karakter voor Peng is het hout karakter te vinden. Zonder Peng is een houding en beweging als een slap vaatdoekje, er zit geen volume in. Zoals een plant die te weinig water heeft gehad.

Back to top