Geboren op 18 april 1914, in een orthodoxe en vrome familie van Perur, in de staat Travancore (Kerala), stond ze bekend als Chellamma (sweet and love). Ze slaagde privé voor haar Senior Cambridge-examen en volgde vervolgens haar gecombineerde cursus van 7 jaar aan het Lady Hardinge College in Delhi. Ze was een van de slimste studenten en had vele prijzen en medailles gewonnen.

In 1942 werd ze aangesteld als Asst. Chirurg in de regering. Oogziekenhuis, Madras. Omdat ze erg efficiënt was, kreeg ze snelle promoties en werd ze een belangrijke oorgchirurg in hetzelfde ziekenhuis. In 1951 nam ze ontslag en ging ze naar een privépraktijk.

Ze kocht toevallig een tweedehands boek van Swami Sivananda op de Moore Market, Madras, en toen ze de foto van de Swami in het boek zag, voelde ze onmiddellijk dat ze hem intiem kende. Dat boek had haar in zijn bezit en dezelfde avond had ze een visioen van Swami Sivananda in haar meditatie en zegende haar. Sindsdien vond er een innerlijke transformatie in haar plaats.

In april 1955 kwam ze voor een kort bezoek aan Rishikesh, om Darshan (zien/beschouwen/visie) van Swami Sivananda te krijgen. Maar Sivananda vroeg haar een dienst te verlenen in het ziekenhuis. Toen de dag van haar terugkeer naar Madras aanbrak, besloot ze voor altijd in Rishikesh te blijven. Op de heilige dag van de goeroe Purnima in 1956 werd ze ingewijd in de heilige orde van Sannyasa en kreeg ze de naam Swami Sivananda-Hridayananda.

Omdat Swami Hridayananda oogspecialist was, vroeg Sri Gurudev haar om een oogziekenhuis te beginnen waar iedereen geholpen kon worden. Tegelijkertijd hielp een kapitein Srivatsava, die ook een groot toegewijde van Sri Gurudev was voor de financiele middelen om het oogziekenhuis te bouwen waardoor dit allemaal vlot verliep. Swami Hridayananda kreeg de medische leiding van deze dienstvleugel van de Ashram en binnen een paar jaar vestigde ze zo'n naam als een deskundige arts en chirurg dat de reputatie van de deskundige behandelingen zelfs doordrong bij de ambtenaren van de regering. Hierdoor wilde ze het ziekenhuis graag helpen met het verkrijgen van subsidies van de regering.

Swami Hridayananda Mataji werkte nauw samen met Sri Gurudev, niet alleen omdat ze medisch leiding gaf, maar ook als persoonlijk assistent en lijfarts. Naast haar medische carrière was ze ook een vurige spirituele zoeker die artikelen, essays en zelfs boeken schreef over Sri Gurudev, wat een uitdrukking was van haar streven en toewijding aan Sri Gurudev. Ze werd erg beroemd als een spirituele gids voor veel mensen en zoekers die naar de Ashram kwamen en tegelijkertijd een zeer bekwame arts en chirurg. Deze bekendheid van Swami Hridayananda Mataji als spirituele gids bracht met name haar verzoek uit verschillende delen van het land en zelfs uit het buitenland. Uitnodigingen kwamen van verschillende plaatsen en een daarvan was van onze vereerde Sri Swami Sahajanandaji Maharaj uit Durban, Zuid-Afrika, welke uitnodiging ze accepteerde en naar Zuid-Afrika ging. Vanuit Zuid-Afrika reisde ze door verschillende delen van Europa en Amerika, waar ze uitgebreide lezingen gaf en bepaalde centra oprichtte voor spirituele begeleiding. Mataji is gevestigd geweest in Europa (Frankrijk, België en Nederland). In Den Haag in de Fultonstraat 68 zorgde ze voor de begeleiding van de Nederlanse deelnemers.

Swami Hridayananda Mataji kreeg op 03-08-2000 een hartstilstand in haar huis in de Fultonstraat 68 in Den Haag en stierf op 86-jarige leeftijd op zondag 06-08-2000. Zij lag daar opgebaard in haar slaapkamer voor mensen om afscheid te nemen. Swami Yogeshwarupananda was er ook en hij zei de gehele tijd mantras of gebeden op. Mataji is daarna per vliegtuig naar India overgevlogen voor de crematie.

 

 

Mataji

 

Back to top