Hamsa (Hedwig Noske-Lens)

Hamsa heeft tientallen jaren Yogadocenten opgeleid in een periode dat Yoga nog niet zo bekend en populair was. De Yoga docentenopleiding was eerst op de Scheveningse weg en daarna op de Frederik Hendriklaan. Sommige docenten kregen zelf grote yogascholen. Een voorbeeld hiervan is Corrie Koot (Kamala) die na haar opleiding bij Hamsa zelf yogadocenten op is gaan leiden.  

Hamsa heeft haar eerste Yogaopleiding bij Saswitha gedaan.Toen ze Swami Hridayananda Mataji tegenkwam is ze overgestapt op de Divine Life Society. Deze gaf bijeenkomsten in de Fultonstraat 68 in Den Haag. Na de dood van  Swami Hridayananada verbrak ze de banden met de Divine Life Society en is ze zich in een esoterische vorm van Oosters Christendom gaan verdiepen waarvoor ze steeds naar Cyprus reisde en allerlei visualisatie oefeningen systematisch beoefende.

Dat Yoga meer is dan alleen maar fysieke oefeningen en dat het eigenlijk draait om Het spirituele/filosofische pad was een belangrijk speerpunt van Hamsa. Dit kon ze erg duidelijk overbrengen via geleide meditaties, visualisaties en mantras. Yoga met een liefdevol hart. De inspiratievonk van Hamsa motiveert mij nog altijd om Yoga te verspreiden vanuit innerlijk bewustwording en verbinding met de bron waar wij allen deel van uit maken. Hamsa is 91 jaar geworden.

 

Back to top